L’EMUGBA (EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona) està situat al carrer de la Cera número 10. Aquests carrers han estat el cor de la Rumba Catalana i indret privilegiat des d’on batega una de les comunitats gitanes més antigues i arrelades de Catalunya, amb més de 300 anys de presència datada de manera ininterrompuda a un mateix indret: aquests carrers del Raval.

La llavor del projecte, liderat per l’Associació gitana Carabutsí i desenvolupat per un grup de dones gitanes del Carrer de la Cera, es titulava “Conèixer el nostre passat per construir el nostre futur”.

El 2019 li va ser atorgat per aquesta tasca el Premi Ciutat de Barcelona dins la modalitat de Cultura Popular i Comunitària per preservar la memòria gitana amb perspectiva de gènere. El seu treball s’ha plasmat en un ric i variat catàleg fotogràfic de més de 7000 fotografies, així com altres documents audiovisuals per conèixer, des de dins i en primera persona, la història d’un poble sovint estigmatitzat, moltes vegades invisibilitat, però que no ha desaparegut gràcies a la seva resistència: primer davant de la persecució i després, de l’assimilació.

Un projecte pioner a la nostra terra ja és una realitat: Un EcoMuseu Gitano a Barcelona des d’on Preservar, Investigar i Divulgar la memòria i cultura gitanes partint de la riquesa i generositat tantes persones de la comunitat que, com tot EcoMuseu, neix per parlar d’un Patrimoni, d’un Territori i d’un Patrimoni valuós i fràgil, alhora que desconegut, tot i la seva importància dins de la història identitat del nostre país.

L’esforç ha estat possible a moltes entitats i agents del territori, però destaquem de manera especial l’ajut i col·laboració de l’Associació Inter-Acció, del Casal del Raval, el CSIC-IMF, l’Ajuntament de Barcelona a través dels seus programes BPO i Impulsem el que fas i la Generalitat de Catalunya.

Ens fa molta il·lusió convidar-vos a conèixer el projecte en primera persona; un projecte que vol trencar estereotips i establir ponts de diàleg i reconeixement de l’empremta gitana a la nostra ciutat mitjançant activitats en forma de Tallers, Itineraris-Experiències, Exposicions Itinerants, Teatre d’ombres i Contes Gitanos adreçats a diferents edats i objectius, com són la lluita contra l’antigitanisme, el coneixent i reconeixement de l’empremta gitana a la nostra història i cultura i la difusió de la Rumba Catalana.

Contacte:

Sam Garcia – director de l’EMUGBA i CARABUTSÍ

Carabutsi@gmail.com

617 25 96 72 (Sam)

L

Informat de les novetats i

subscriu-te

X